Vyčerpání nadledvinek ?!

23 příspěvků
Strana 1 ze 2

Pro přidání tématu nebo reagování na téma musíte být přihlášení.
Pokud nejste registrovaní, tak se prosím registrujte.

Vyčerpání nadledvinek ?!

#1

Ahoj,

usilovně patrám po řešení mýho současnýho stavu.
Cvičím cca 5 let.Asi před pul rokem se u mě začla vyskytovat častá únava, poruchy spánku,nízkej tlak, zhoršujicí se libido. Samozřejmě jsem jentak prestat trenovat nedokazal a přiznaky se začly zhoršovat. Momentálne pocituju slušnej burnout. Nákou dobu jsem samozřejmě tápal proč a jak tohle celý vzniklo jestli to bylo psychicky stresem + stresem vyvolanym težkejma treninkama nebo kombinací obohojího. Jestli je to jen vyčerpání CNS nebo nějaký rozsálejší přetrénování.
Každopádne jsem běhal za obvoďákem a snažil se něco zjistit, jenže s 70ti letym pičusem (sorry to nejde jinak řict) z bolševicky rádoby školy, kterej na každý nachalazení předepisuje antibiotika a když nespíte jste automaticky blázen a potřebujete psychiatra se holt nedá moc bavit. Nebyl mi schopnej udělat hormonální testy a když jsem mu řekl že by to mohli vyvolávat vyčerpaný nadlevinky a tim pádem permanetne zvýšenej kortizol mi odvětil že kdyby to tak bylo tak by mi rostly prsa a at si radši zajdu k psychitrovi. Takže nezabít ho je pro mě velkej životní úspěch :D ... Každopádně kromě zmíněnýho špatnýho spánku, unnavy a nizkyho tlaku pocituju večer jakovy " nemožnost vypnout mozek" a zvýšeny srdeční tep, což mi jasně vychazí na zvýšený kortizol kterej zabranuje hlubkymu spánku a tim padem nejaky regenraci nadledvinek.
Když přestanui trenovat uplně a mám volno od stresu z práce, tak citím zlepšení.
Přemýšlím jak upravit trenink aby vyvolával co nejmenší množství kortizolu a přitom trochu nabudil/nabil CNS a čim vším suplementovat. Ashwaganda,ženšen,rhodiola, B6,B12, vysoký dávky Céčka (15-20g) ? Provádet nejaky neurol charge workouty + mírný spíš pumovací treninky ?

Díky moc za rady !

Naposledy upraveno 25.06.2015 21:19

Karel Offline

Rust

25.06.2015 21:13

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#2

Rust: Ahoj,
usilovně patrám po řešení mýho současnýho stavu.
Cvičím cca 5 let.Asi před pul rokem se u mě začla vyskytovat častá únava, poruchy spánku,nízkej tlak, zhoršujicí se libido. Samozřejmě jsem jentak prestat trenovat nedokazal a přiznaky se začly zhoršovat. Momentálne pocituju slušnej burnout. Nákou dobu jsem samozřejmě tápal proč a jak tohle celý vzniklo jestli to bylo psychicky stresem + stresem vyvolanym težkejma treninkama nebo kombinací obohojího. Jestli je to jen vyčerpání CNS nebo něj...
Především, než začneš utrácet za nějaký suplementy (ačkoliv ti neublíží), bych si našel nějakého odborníka. V počátku píšeš, že je to docela vážný a na konci jsi diagnózu určuješ sám, trénuješ dál a chceš to řešit nějakýma doplňkama.
Asi bych si fakt našel pořádnýho doktora, který projeví zájem, což někdy bývá obtížné, uznávám.

Offline

Venec

25.06.2015 21:35

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#3

mně z toho jasně vychází že bys měl jít odpočívat na pivo.
nebo aspoň panáka před spaním.
uvolníš se a odpočneš si,co víc je to levný.

Naposledy upraveno 25.06.2015 21:47

Za tento příspěvek bylo poděkováno 1x.

Offline

tycovy_mixer

25.06.2015 21:44

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#4

Základní krevní testy udělal. Nic zásadního tam neni. Snažím se dostat do spánkový poradny k neurologum, ale znovu je potřeba doporučení od obovoďáka, kterej nespolupracuje. A navíc objednací lhůty jsou kolem tří měsíců, takže si mezitím nejak pomoct musím pomoct sám

Karel Offline

Rust

25.06.2015 21:47

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#5

Ještě abych upřesnil, CRP bylo provedeno několikrát a hodnoty byly nejnižší možné, takže se nejedná ani o virovou ani o bakteriální infekci.

Karel Offline

Rust

25.06.2015 22:23

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#6

Ze zákona o veřejném zdravotním pojištění vyplývá, že doporučení obvoďáka nepotřebuješ. Je totiž tvým ústavním právem, které provádí právě tento zákon, vybrat si lékařskou péči. A to se vztahuje i na specialistu. Pokud by tě nevzal, má povinnost ti vystavit papír, že má překročenou kapacitu.

Z praxe: Nikdy takto argumentovat nezkoušej :-D ta "péče" pak bude stát za to.

Každopádně jsem už dávno pochopil, že zaplatit si úkon soukromně ti v konečným důsledku ušetří čas a nervy při hledání někoho ochotnýho. Ale jako studenta mě to finančně docela bolelo.

Ke spánku - nedoporučuju to jako nějaký ultimátní řešení, ale s úpravou režimu a kvalitou spánku mi pomohl melatonin. Podle všeho na něm nevzniká závislost a rozhodně je to lepší než různý antidepresiva, co se běžně píšou hned ze startu.

Pak takový obecný rady jako vytvořit si nějakej pravidelnej rituál - např. protažení, studená sprcha, knížka atd.

Kolikrát mi jel mozek večer tak, že jsem do 4 do rána koukal do stropu. V šest vstávat, celej den protrpět a večer odznova.

Významně pomoct může i přítelkyně...

Offline

JendaCitron

25.06.2015 23:32

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#7

Zkus si nechat udělat test krve na hormony štítné žlázy. Příznaky jsem měl podobné a i další. Trvalo to rok, než to jednoho lékaře napadlo, protože podle mé postavy by nikoho nenapadlo, že mám sníženou funkci štítné žlázy.
Po nasazení léčby nastalo zlepšení jak mávnutím kouzelného proutku.

Martin Zelenka Offline

zelous

26.06.2015 06:38

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#8

Rust: Když přestanu trenovat uplně a mám volno od stresu z práce, tak citím zlepšení.
Jednomu nerozumim - tady se rozjela debata o doktorech, všelijakých testech a doplňcích, který by měly zázračně pomoct, ale zkusit předtim prostě třeba na 14 dní seknout se cvičením, vzít si dovču a relaxovat, a až pak posoudit, jestli je ten stav dál tak tragickej, to by nešlo?
Připadá mi to jako poměrně logickej krok při použití zdravýho selskýho rozumu..

Za tento příspěvek bylo poděkováno 1x.

Jiří Mráz Offline

Frost

26.06.2015 10:16

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#9

..Tragickej spánek,mozek pořád jede na 120 %,zvýšenej srdeční tep a přitom fyzicky citím,že jsem unavenej a prostě spát se mi chce.Můžu ti říct,že jsem vyzkoušel všemožný i nemožný byliny od A až po Z, mírnější tempo v tréninku, ale pořád netuším čím to je.Když jsem byl u doktora, tak samozřejmě všechny testy v cajku, řekl,že můžu zajít za psychiatrem,psychologem apod.Jestli se ti to nějak podaří zlepšit, tak sem napiš nebo já už se fakt naseru a poštu tam Lexaurin po kilech.

Offline

Gregor

26.06.2015 10:41

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#10

Frost: Jednomu nerozumim - tady se rozjela debata o doktorech, všelijakých testech a doplňcích, který by měly zázračně pomoct, ale zkusit předtim prostě třeba na 14 dní seknout se cvičením, vzít si dovču a relaxovat, a až pak posoudit, jestli je ten stav dál tak tragickej, to by nešlo?
Připadá mi to jako poměrně logickej krok při použití zdravýho selskýho rozumu..
Přesně tak! Je zajímavý jak spousta lidí bude radši lítat po doktorech a doufat v nějakou zákeřnou nemoc, než si prostě přiznat tu bolestnou pravdu, že blbě cvičím a jsem přetrénovanej jak kráva. Cesta je přece jasná, odpočinek a pak místo pátraní po nemocích, pátrat po správným způsobu cvičení, ze kterýho nebudu přetrénovanej. Až když to nepomůže, začít pátrat po nemocích. Bez urážky, ta psychiatrie možná není špatný nápad, protože podvědomě si přát radši nemoc než si přiznat přetrénování, prostě není normální.

Naposledy upraveno 26.06.2015 13:11

Nikdo Offline

Ulfhethnar

26.06.2015 12:14

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#11

Nevim, jestli jste cetli prispevek az do konce, ale dotycny praveze patra po tom, jak spravne cvicit...

rejdis Offline

rejdis

26.06.2015 13:13

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#12

Dotyčný sice tuto eventualitu nastínil, ale určitě se s ní moc nezabýval, jinak by určitě neběžel za doktorem a nedožadoval by se všelijakých vyšetření, nestudoval by články o vyčerpání nadledvinek a podobně. Já taky neběhám hned za doktorem a neřeším nádor na mozku, když to přeženu s chlastem a druhý den mě bolí hlava. Stačí si napsat do vyhledávače slovíčko přetrénování a máš jasno. Třeba tady.

http://www.aktin.cz/clanek/1896-pozor-na-pretrenovani

Nikdo Offline

Ulfhethnar

26.06.2015 13:25

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#13


Jinak kdyby dotyčnému šlo především o to jak správně cvičit, nepojmenoval by příspěvek vyčerpání nadledvinek a běhal by po trenérech a ne po doktorech.

A neberte to prosím jako snahu na někoho útočit, ale spíš jako snahu otevřít někomu oči.

Naposledy upraveno 26.06.2015 13:45

Nikdo Offline

Ulfhethnar

26.06.2015 13:31

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#14

Článku o přetrénování jsem četl mraky.
Poslední měsíc cvičím opravdu mírně, 60% vah, 2 týdně, snažil jsem se tělu dát odpočinek, poslední týden necvičim vůbec. Snažil jsem se o procházky, přítelkyně pomáhala, masáže, koupele s epsonskou solí. Zlepšení asi trochu citím, ale to nijak zásadní. Ikdyž samozrejme vyčerpané nadlevinky mužou být nasledek přetrénování a proto bych potřeboval radu jak s tim dál pracovat.

Každopádně díky všem za rady a názory, štítnou žlázu jsem si nechal testovat včera, doktora to po pul roce trklo, mám lehce zvýšene TSH - hranice je 0,27-4,2 a ja mam 5,31 což by znacilo sniženou funkci stitny žlazy, ale paradoxně mam zvytese lehce i fT4 což zase značí spíše zvýšenou funkci štítný žlazy, doktor to moc nechapal (jako všechno)jinak jsem objednanej k endokrinologovi, ale tak jako tak veškerý hormony štítný žlázy jsou ovlivnovany stresem (kortizolem). Takže se o jednat o nějaký onemocnění štížný zlazy nemusí.

Karel Offline

Rust

26.06.2015 13:54

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#15

Jinak jsem pár dní zkoušel i hyponotika na bázi zolpidemu, sice mě sejmulo ale po 4 hodinach jsem byl zas vzhuru s bušením srdce a totální kocovinou.

Naposledy upraveno 26.06.2015 14:21

Karel Offline

Rust

26.06.2015 14:18

Odpovědět

Re: Vyčerpání nadledvinek ?!

#16

Dostat se z přetrénování bude trvat určitě déle než týden. Pakliže nepomáhá dlouhá pauza, minimálně měsíc, tak bych teprv řešil doktora a našel bych si specialistu ze sportovního lékařství. Takovému doktorovi nebudeš muset radit na jaký testy tě má poslat, sám to ví velice dobře. Ta psychika s tím má hodně co do činění. Neustálej stres a pátrání po nových nemocích ti bude škodit zrovna tak jako trénink. Nemůžeš očekávat zlepšení ze dne na den, nebo že ti pomůže nějaký prášek. Je třeba dát si pauzu totálně a to i v hlavě, prostě to neřešit. Pakliže se tvůj stav trochu zlepšil po týdenní pauze, počkej jak to bude vypadat ze měsíc. Navíc chodit na testy po tom, co do sebe narveš kdejakej šmejd, je dost neprůkazný.

Naposledy upraveno 26.06.2015 14:26

Nikdo Offline

Ulfhethnar

26.06.2015 14:23

Odpovědět

23 příspěvků
Strana 1 ze 2

Vytisknout