Nativní protein

11 příspěvků
Strana 1 z 1

Pro přidání tématu nebo reagování na téma musíte být přihlášení.
Pokud nejste registrovaní, tak se prosím registrujte.

Nativní protein

#1

Zdravím, chtěl bych se poradit s nastavením potréninkového proteinu + sacharidů. Byl bych rád také za Tetsuovo vyjádření :)

Mám hodně nízké procento tuku, ale nechal jsem si dělat rozbor krve a trochu mě rozhodila vysoká hladina glykovaného hemoglobinu. Snažím se kvůli tomu jíst přes den jen bílkoviny + tuky a chtěl bych dávat sacharidy jen po tréninku.

Celkem bych chtěl mít půst mezi večeří a snídaní alespoň 12h. Kvůli správnému fungování cirkadiánního rytmu bych chtěl mít ideálně největší jídlo snídani a nejíst 3h před spaním. To vychází cca na 20h. Bohužel to takhle moc dobře nestíhám, když jdu cvičit večer po práci a tak mě napadlo dávat prostě velkou snídani, oběd a po tréninku už dávat jen protein s nějakými sacharidy + po půl hodině třeba kousek ovoce nebo nějaký jiný zdroj sacharidů.

1) Jaký je z Body-testu nejkvalitnější protein, který by mohl nahradit Reflex 100% Native Whey? Jde od vás koupit také něco bez sukralózy? Snažím se vyhábat umělým sladidlům kvůli negativnímu vlivu na mikrobiom.

2) Jakou formu tekutých sacharidů by bylo ideální zařadit k tomu proteinu, když je dlouhodobým cílem srazit průmerný cukr v krvi? Na jednu stranu si říkám, že by mohlo být vhodnější např. Vitargo, protože není tak rychlé. Na druhou stranu, když jedu celý den bez sacharidů, tak by jednou za den po tréninku, kdy je inzulínová citlivost zvýšená, nemuselo vadit tam poslat nějaký rychlejší zdroj cukru typu maltodextrin. Dávku bych viděl cca kolem 50g sacharidů z nápoje + 50g z nějakého jídla.

Díky za jakékoliv rady a názory :)

Karel Mencl Offline

charlie77

07.06.2019 12:40

Odpovědět

Re: Nativní protein

#2

1) My používáme nativní protein do více produktů, ale v ničem není samostatně, ani nemáme směs třeba koncentrátu a izolátu.
Děláme to pro nějaké menší odběratele, ale ne pro nás.

Sukralózu dáváme do všeho.

Kdyby sis koupil nárazově třeba 5 nebo 10 kilo suroviny, tak se jde domluvit individuálně.

WPC CFM-GF
WPI CFM-GF
Hydro z WPC 5%
Hydro z WPC 32%
Hydro z WPI 8%
MPI (micelár)

2) Klidně směs glukóza/malta, ale k tomu minerály (sodík, draslík, hořčík, vápník)
Jídlo pak rýže/brambory atd.
Zlepšení inzulínové citlivosti - ALA, fenugreek (30 minut před, pokud to žaludek snese)

Kamil Fila Offline

Tetsuo

07.06.2019 13:38

Odpovědět

Re: Nativní protein

#3

1) To by byslo super, když by se šlo domluvit individuálně! 5 - 10kg by nebyl problém. Ideální by bylo WPC CFM-GF. Kam bych měl napsat/zavolat kvůli informaci o ceně a případné domluvě?

2) Takhle nějak jsem si to taky představoval. Ty minerály by mohly být ve formě nějaké kvalitní soli, např. keltské?

ALA a Fenugreek taky určitě zařadím. 30 minut předem by znamenalo dát to cca v půlce tréninku, vadilo by to, když to snese žaludek? Nebylo by lepší dát alespoň Fenugreek (nebo oboje?) před tréninkem a využít ho i na nakopnutí TST? ALA by se mohla dávat navíc i ráno ne? Jaká je u ní tolerovaná dávka? Šlo by jít i na 3 x 200 mg (před snídaní, obědem a před/při tréninku)?

Děkuju moc za rady.

Karel Mencl Offline

charlie77

07.06.2019 13:58

Odpovědět

Re: Nativní protein

#4

1) Napiš na info@nutri-exact.cz a odkaž se na mě, že jsi dlouhodobý zákazník

2) Minerály asi v organické vazbě, laktáty, citráty

3) Nevím, co při tréninku piješ, mně ALA nevadí ve směsi s aminokyselinami a cukry a minerály.

3x200 mg denně je v pohodě, obvykle.

Kamil Fila Offline

Tetsuo

09.06.2019 17:16

Odpovědět

Re: Nativní protein

#5

Zdravím, měl bych dotaz týkající se nativního syrovátkového proteinu. Mám pocit, že často se zaměnuje pojem nativní protein (myšleno nedenaturovaný), který se vyrábí např. CFM metodou ze syrovátky, která vznikla při výrobě sýra. Na druhé straně je myšleno NATIVE WHEY protein jako protein, který se filtruje přímo z mléka, takže se výroba sýra úplně obchází...Není NATIVE WHEY jenom marketingový tah? Je vůbec možná výroba syrovátky přímo z mléka? Není to pak mléčný protein (MPC,MPI)? Díky

Evžen Boublík Offline

Erat

před 1 měsícem

Odpovědět

Re: Nativní protein

#6

Přesně tohle by mě taky zajímalo :) Podle článku od Reflexu, který se tím nejvíce ohání tam píšou:

"Co je tedy NATIVNÍ TECHNOLOGIE?

Jedná se o metodu, kdy je za použití nejpokročilejších známých technologií, tedy mikrofiltrace a ultrafiltrace (CFM), vyrábí bioaktivní syrovátkový protein a to přímo z čerstvého mléka, a to při teplotách, které nepřekročí 10 stupňů celsia."

Ale také bych na to rád slyšel nějaké objasnění.

Karel Mencl Offline

charlie77

před 1 měsícem

Odpovědět

Re: Nativní protein

#7

Nadhodím kolegům do firmy, měnili jsme teď několik dodavatelů.

Kamil Fila Offline

Tetsuo

před 1 měsícem

Odpovědět

Re: Nativní protein

#8

Za naší firmu, jak píše Kamil, je nativní protein především výroba proteinu z čerstvého mléka, který je a) zpracovaná šetrými technologiemi tzn. teď je nejlepší ultrafiltrace (mimochodem CFM, je sice hodně známá technologie a stále se používá a vychvaluje se, ale je pár let už velmi zastaralá; ultrafiltrace je 10x jemnější), a 2) to vše za co možná nejnižších teplot.

Ono je to právě s tou denaturací hodně spjato, protože primární faktor, který degraduje/denetaruje protein je právě teplota. A pak samozřejmě čas po který je vystaven dané teplotě (k zajištění pasterace). Primárně jde taky o to, aby základní surovina, tedy mléko, bylo co možná nejčistší a aby stačila co nejmenší teplota po co nejkratší dobu. Lze asi říct, že pokud je mléko superkvalitní, není potřeba takových teplot a času vystavení těchto teplot, tak dlouhou dobu k dosažení hodnot mikrobiologie pro zajištění bezpečí suroviny.

Reflex přišel se slovem nativní, ale rozhodně nebyl ani v té době vzniku, jediným výrobcem nebo prvním výrobcem takové kvality suroviny. Jen je první, kdo s tím přišel a etabloval to.

Naposledy upraveno 28.05.2020 15:44

Jakub Lonský Offline

jakublonsky

před 1 měsícem

Odpovědět

Re: Nativní protein

#9

Takže pokud je syrovátka získávána metodou ultrafiltrace, pak by měla být nejkvalitnější a přímo z mléka? Není k tomu potřeba postup mléko -> sýr? Kolik asi tak stojí? Kdo to prodává?
Protože pokud vidím pixlu s nápisem native whey a stojí 500 za kilo, tak mi to moc reálné nepřijde, když někdo udává cenu i 1000 za kilogram (viz. performance protein). Asi nejslibnější protein, co jsem našel je ZeroPro od amixu, obsahuje Pronativ protein od Lactalisu...

Naposledy upraveno 28.05.2020 16:51

Evžen Boublík Offline

Erat

před 1 měsícem

Odpovědět

Re: Nativní protein

#10

Díky moc za objasnění! Pokud to správně chápu, tak Reflex na tom jejich nativním proteinu postavil marketing a vyšší cenovku. Vaše syrovátkové proteiny jsou tedy všechny nativní, vyráběné z čerstvého mléka a používáte ultrafiltraci, to je fakt super! :)

Pokud by se ještě našel čas na odpověď, zajímalo by mě tedy jak je to s tou pověstnou výrobou proteinů z odpadní syrovátky při výrobě sýra? Je to také aktuálně používaná metoda? Nebo to Reflex opět jen chytře marketingově postavil oproti jejich nativnímu, aby z toho byla patrná výhoda jejich produktu?

Díky moc za odpověď i kvalitu vašich produktů. :)

Naposledy upraveno 29.05.2020 15:35

Karel Mencl Offline

charlie77

před 1 měsícem

Odpovědět

Re: Nativní protein

#11

Aktuální stav všech odebíraných surovin ve firmě neznám, dělá to Jakub. Prochází pořád všechny možnosti, bralo se z různých zdrojů, Holandska, Austrálie, Slovenska, vždy se dbalo na to, aby tam bylo "cold processed", "growth factors", "případně" "grass fed".

Jenom připojím vzpomínku starou tak 10 let, když jsem přinesl tehdejšímu šéfovi Nutri-Exact, Petru Novákovi, ten graf, kterým se chlubí Reflex Nutrition na svých stránkách, jak se vyrábí nativní protein. Jen se zasmál a říkal, že tohle dnes dělá dost výrobců a že na těchto proteinech má postavenou řadu výrobku označenou "GF". T bez GF pak byly dělané z proteinu vyráběného klasickou metodou, CFM a z odpadní syrovátky. Cena byla asi o třetinu nižší.

Myslím, že Reflex můž mít "navíc" jen to, že ty suroviny neodebírá od dalších výrobců, ale sám má fabriku na jejich výrobu. V tom může být "lepší", nebo "první", nebo spíš prvotní. Jinak ano, kvalita mléka hraje svou roli, nepochybně taky.

Za tento příspěvek bylo poděkováno 1x.

Kamil Fila Offline

Tetsuo

před 1 měsícem

Odpovědět

11 příspěvků
Strana 1 z 1

Vytisknout