Mléko

14 příspěvků
Strana 1 z 1

Pro přidání tématu nebo reagování na téma musíte být přihlášení.
Pokud nejste registrovaní, tak se prosím registrujte.

Mléko

#1

Ahoj, pokud to nevadí rád bych touto cestou založil několik podobných témat.

Byl bych moc rád kdybyste se vyjádřili k negativům a pozitům kravského mléka (popřípadě mléčných výrobků) z hlediska zdraví.

Co mě hlavně zajímá jsou fakta ohledně využití vápníku a dalších mikronutrientů, jak působí na trávicí a imunitní systém a v neposlední řadě dopady většího množství laktozy.

Offline

Waffels

22.06.2016 10:42

Odpovědět

Re: Mléko

#2

Myslím si, že hodně záleží na tom jaké mléko piješ. Pokud trvanlivé a ještě k tomu nedej bože odtučněné tak to už opravdu není mléko. Prodávám v obchodě se zdravou výživou a farmářskýma potravinama a to mléko co nám vozí má trvanlivost 5 dní tuším a vůbec se to nedá porovnávat s těma trvanlivýma kde to pasterizují pomocí UHT a to zaručeně zničí všechny bakterie a nemoci ale podle mě i výživný složky.
Chystám se vyzkoušet i neupravené čerstvé od farmáře, tak sem zvědav jediná nevýhoda je, že se můžeš nakazit nemocema,třeba klíštovou encefalitidou ale hlavně v případě, že se ty krávy pasou venku což už moc není..Příští týden by mi měli přivést čerstvé mléko od krávy pasoucí se venku a od krávy zavřený ve chlévu tak sem zvědavej na ten rozdíl..

Miloš Masaryk Offline

Milda18

22.06.2016 12:42

Odpovědět

Re: Mléko

#3

Nepasterizované mléko je dle mého opravdu šílenost. Těch případů onemocnění způsobených požitím neupraveného mléka je hodně, hlavně lidé z vesnic a malé děcka jsou nejčastějšíma případama. U nás ve slezske nemocnici je případů Listerie a Salmonely opravdu požehnaně.
Věř mi, dva týdny těžkých průjmů, zvracení a silně oslabená imunita na další měsíce za ten dobrý pocit, že piju nejzdravější mléko od farmáře nestojí.

Offline

Waffels

22.06.2016 13:07

Odpovědět

Re: Mléko

#4

Mléko používám hlavně kvůli kefíru, dělám si už asi 5 let. Když to jde a nejsem línej pro něj zajet, tak kupuju z automatu čerstvé. Pokud musím koupit v obchodě, tak se snažím kupovat samozřejmě čerstvé, ale i nehomogenizované, to jsem zatím našel jen v Penny. Takže co se týče laktozy a stravitelnosti, to nechávám na houbičkách, myslím, že se o to postaraji dobře.

Offline

MichalDee

22.06.2016 14:47

Odpovědět

Re: Mléko

#5

Musim se připojit, mlíko, který nebylo ani pasterovaný, je hloupej hazard se zdravím.

99/100 lidí nepozná rozdíl mezi pasterovanym a nepasterovanym mlíkem, který je jinak nezávadný a stejně tučný.

Pokud se to nepasterovaný senzoricky znatelně liší, neni to proto, že se nikdy nezahřálo, ale typicky proto, že chytlo nějaký přípachy, kontaminanty atd. při maloprodukci.

Adam J. Nave Offline

adamnu

22.06.2016 14:51

Odpovědět

Re: Mléko

#6

adamnu: Musim se připojit, mlíko, který nebylo ani pasterovaný, je hloupej hazard se zdravím.
99/100 lidí nepozná rozdíl mezi pasterovanym a nepasterovanym mlíkem, který je jinak nezávadný a stejně tučný.
Pokud se to nepasterovaný senzoricky znatelně liší, neni to proto, že se nikdy nezahřálo, ale typicky proto, že chytlo nějaký přípachy, kontaminanty atd. při maloprodukci.
Né vzhledem ale chutí je to úplně něco jinýho

Miloš Masaryk Offline

Milda18

22.06.2016 15:02

Odpovědět

Re: Mléko

#7

Ten strach chápu, na druhou stranu lidi od kterých kupuju(je to můj spolužák) tak se tomu převařování smějí, pijí to odjakživa syrové. Vím, že to není nic čím by se měl člověk řídit. Já to právě řeším tou fermentací, kterou údajně nepřežijí žádné patogeny, ale je to na každém, to je jasná věc.

Offline

MichalDee

22.06.2016 15:07

Odpovědět

Re: Mléko

#8

pijeme mléko jedině čerstvě nadojené,a nejraději kozí.jinak asi nemá smyl užívat

Offline

tycovy_mixer

22.06.2016 16:20

Odpovědět

Re: Mléko

#9

Mildo, neber to zle, ale myslim si, že nevíš, a pleteš víc věcí dohromady :)

Píšeš "kde to pasterizují pomocí UHT..." pasterace a UHT jsou 2 různý postupy, který produkujou jiný mlíko. Pasterace = zahřátí na 60-70°, to mlíko se nedostává na bod varu, dochází v něm k minimu změn, akorád při týhle teplotě pojdou bakterie.

UHT je většinou okolo 130°, tam už to dělá velký změny, biologicky aktivního tam zůstává houby. Tj pak to trvanlivý, co ti vydrží 8 let mimo lednicu. Jestli náhodou neporovnáváš s timhle?

V tom bych s tebou souhlasil, a asi většina souhlasila. To je pak trochu jinde.

Ještě se zeptám, kolik stojí to nehomogenizovaný? Nikdy sem si ho nevšim.

Adam J. Nave Offline

adamnu

22.06.2016 16:21

Odpovědět

Re: Mléko

#10

Kolem 25 kč/l,
mají ho ale dost často v akci třeba za 13kč a to tam chodím dost náhodně.
Jmenuje se Milknatur na obale klasika, hodnej farmář a štastná kravička :-)

Offline

MichalDee

22.06.2016 17:55

Odpovědět

Re: Mléko

#11

adamnu: Mildo, neber to zle, ale myslim si, že nevíš, a pleteš víc věcí dohromady :)
Píšeš "kde to pasterizují pomocí UHT..." pasterace a UHT jsou 2 různý postupy, který produkujou jiný mlíko. Pasterace = zahřátí na 60-70°, to mlíko se nedostává na bod varu, dochází v něm k minimu změn, akorád při týhle teplotě pojdou bakterie.
UHT je většinou okolo 130°, tam už to dělá velký změny, biologicky aktivního tam zůstává houby. Tj pak to trvanlivý, co ti vydrží 8 let mimo lednicu. Jestli náhodou neporovnáváš ...
Netvrdím, že jsem v tom znalec takže se rád přiučím :). Měl sem za to, že UHT je jeden ze způsobů pasterizace..A jo srovnával jsem to trvanlivý právě stím nejšetrněji pasterovaným.

Miloš Masaryk Offline

Milda18

22.06.2016 18:38

Odpovědět

Re: Mléko

#12

MichalDee: Kolem 25 kč/l,
mají ho ale dost často v akci třeba za 13kč a to tam chodím dost náhodně.
Jmenuje se Milknatur na obale klasika, hodnej farmář a štastná kravička :-)
V obchodě jej máme za 28, za 13kč to je pecka :D

Miloš Masaryk Offline

Milda18

22.06.2016 18:39

Odpovědět

Re: Mléko

#13

já to neřeším, piju trvanlivé mléko za 10kč :D

Za tento příspěvek bylo poděkováno 1x.

Offline

Maty

22.06.2016 19:01

Odpovědět

Re: Mléko

#14

náhodou jsem si všiml že původní otázka nebyla zodpovězena,sám si sní taky nevím.
Co je v mléku to ono proč ho pijem?

Offline

tycovy_mixer

22.06.2016 21:08

Odpovědět

14 příspěvků
Strana 1 z 1

Vytisknout