Efektivita spánku

16 příspěvků
Strana 1 z 1

Pro přidání tématu nebo reagování na téma musíte být přihlášení.
Pokud nejste registrovaní, tak se prosím registrujte.

Efektivita spánku

Zdravím,
měl by někdo nějaké osvědčené rady jak zlepšit efektivitu spánku? Není pro mně skoro žádný rozdíl v tom spát 5 či 10 hodin, tak či tak jsem naprosto zničený jak po probuzení tak přes den. Dříve tomu tak nebylo.

Upraveno moderátorem admin 07.04.2014 17:57

Tomáš L. Offline

Tomas

02.04.2014 23:33

Odpovědět

Re: Efektivita spánku

Kvalitu spánku ovlivňuje strašné množství různých vlivů. Je jich fakt stovky. Z těch co může člověk ovlivnit je spánková hygiena ... tzn chodit spát ve stejný čas, ideálně před půlnocí. Vstávat ve stejný čas. Hraje roli i aktuální úroveň stresu, únava cns (overeaching, přetrénování, jednorázová nadměrná zátěž), osobní problémy, nízká tvorba melatoninu, nedostatek minerálů (hořčík, vápník...), nástup nemoci...

Všeobecně se doporučuje eliminovat rušivé vlivy. Jak hlukové, tak světelné (při spánku mít v pokoji opravdu tmu, i bez blikajících spotřebičů atd).

V posteli nejíst, neprovozovat jiné činnosti (sex se nepočítá, ale netahat tam notebook a neležet u facebooku před spaním). Měla by sloužit opravdu jen ke spánku. Roli hraje i umístění postele, ať už věříš na nějaké zóny nebo pragmaticky prostě zohledňuješ její polohu vzhledem k oknu a dveřím.

Existují i různé programy v mobilu, které ti měří tvoji spánkovou aktivitu podle toho jak se hýbeš během spánku a ráno tě vzbudí přesně po spánkovém cyklu (spousta lidí má nastavený budík tak, že se probouzí do půlky spánkové fáze a pak jsou jak praštění). Všeobecně se doporučuje plánovat spánek po 1,5h místo po celých hodinách (6h, 7h30min...). Dobré jsou i různé formy meditace nebo autogenní trénink těsně před spaním jako taková předpříprava mozku a těla na spánek (vědomé zpomalení dechu, tepu a mozkové činnosti).

Z bylinkářských rad se doporučuje pít odvar z meduňky nebo sáček s levandulí pod polštář...

Za tento příspěvek bylo poděkováno 2x.

Jakub Mach Offline

Esak

03.04.2014 00:04

Odpovědět

Stresu je poslední dobou hodně  a pochybuji,  že se to nějak výrazně změní.  Chodit spát ve stejný čas před půlnocí se snažím, ikdyž často to práce či učení prostě nedovolí.

Mívám problémy s usínám, prostě ulehnu a jsem moc roztěkanej, buší mi srdce a v hlavě mám míchanici. To jsem začal řešit takovým jednoduchým zklidněním. Lehké dechové cvičení + postupně si uvědomovovat každou část těla. Ze začátku to pomáhalo málo, ale snažím se to postupně zdokonalovat.

Každopádně děkuji za rady, postupně si to projdu snad se mi to podaří aspoň zlepšit. Protože ať spím kolik chci tak jsem fakt mrtvej a je to dost nepříjemné.

Co si myslíš o třezalce? Máš s ní zkušenosti?  Říká se, že by ji neměli brát lidé s problémy s játry, jak moc závažné to varování je?

Tomáš L. Offline

Tomas

03.04.2014 00:18

Odpovědět

Toho bych se nebál. Píšou u ní nějaké kontraindikace s léky a antikoncepcí.

Je to bylina a docela silná, takže bych se asi vyvaroval brát ji dlouhodobě. Šetrnější varianta je ta meduňka, o té vím, že ji lidi užívají pravidelně a bez problémů (aji v těhotenství).

Určitě zabere nějaká kombinace toho všeho...nespoléhat se jen na byliny. Před spaním zkusit hořčík, glutamin, případně i tryptofan. Naučit se uklidnit mysl, zpomalit dech. Dodržovat pravidlo spánkových cyklů.

Dohromady to bude fungovat moc dobře

Za tento příspěvek bylo poděkováno 1x.

Jakub Mach Offline

Esak

03.04.2014 00:29

Odpovědět

Svou podstatnou roli taky hraje to, na časem spíš. Kvalitní matrace je základ pro kvalitní spánek. Často jsem býval totálně nevyspaný a to se snažím dodržovat spánkové cykly, ve stresu nejsem, atd ... Po koupi nové matrace spím jak "zabitý". :)

Upraveno moderátorem admin 07.04.2014 17:56

Chadzi von Dumbbellon Offline

Chadzi

03.04.2014 07:13

Odpovědět

Svou podstatnou roli taky hraje to, na časem spíš. Kvalitní matrace je základ pro kvalitní spánek. Často jsem býval totálně nevyspaný a to se snažím dodržovat spánkové cykly, ve stresu nejsem, atd ... Po koupi nové matrace spím jak "zabitý". :)
Taky se nevyspím nikde líp než na své posteli.

Jakub E. Offline

bellito

03.04.2014 08:17

Odpovědět

http://is.muni.cz/th/142486/lf_b/Nespavost_-_strasak_loznic.pdf

nasel jsem nějakou BP na toto téma, pak na starým fóru dokonce jednu diplomku z UK, muzu ji taky dohledat. Čtení to bylo zajímavé, ale přepisovat to sem nebudu :-). 

Jen bych dodal za sebe, ze je dobrý si zvyknout chodit spat v jeden čas a vstavat taky stejne, tělo začne pracovat jak hodinky a ikdyz posledni spánkový cyklus neni u konce, tak ho zkrátí. Za pár jsem se takto zacal budit treba 5 minut pred budikem sám od sebe nehledě na to, kolik presne cyklů jsem spal.

Otázka je, kdo to dokáže v dnešní době pravidelne dodržovat.

Venec

03.04.2014 08:40

Odpovědět

Mně se osvědčuje +- pravidelný režim včetně víkendů, rozumná strava, vitaminy, žádná chemie (ani právě v té stravě) a během dne se skutečně unavit - jak fyzicky, tak i psychicky. Pak spím jak zabitej, ale ráno se třeba i kolem 6h sám od sebe vzbudím a relativně čilej. A přes den jsem naspeedovanej, dobrá nálada a chuť tvořit a pracovat. Stačí však jeden výkyv z režimu - jednu noc nespat, velký zásah do životosprávy v podobě megachlastačky apod. a všechno je nabořený a následujících pár dní se taky budím jak praštěnej lopatou, přes den nulový výkon a chuť do činnosti, než si organizmus opět svůj režim srovná.

Petr Polák Offline

PP

03.04.2014 09:58

Odpovědět

Tomas: Mám to podobně. Pil jsem trezalkový čaj, a docela pomohl. Jak na náladu, tak na spaní.

Teď piju heřmánkový čaj. Není tak silný, ale něco dělá. Taky zabíjí plísně, kvasinky, bakterie. Ti zmetci bývají jeden z důvodů, proč to uvnitř skřípe.

Může to být jakýkoliv zdravotní problém. Pokud o něčem víš, zaměř se na to.

Kromě toho se doporučuje vitamín C, hořčík, sacharidové jídlo před spaním. Existují i směsi čajů nebo suplementů. Nicméně, melatonin bych nebral.

Dobré poznámky: spánková hygiena, matrace, relaxační techniky

Sebastián Svoboda Offline

Seba

03.04.2014 18:14

Odpovědět

Děkuju všem moc za příspěvky. Zkusím si lépe rozložit denní rozvrh, abych stíhal školu i práci bez přetahování.

Zkusím vše co jste tu napsali a nějak to postupně doladit. Časem se ozvu zda se to povedlo...

Venec: díky za tu BP, pokud bys měl čas a chuť, tak tu diplomku bych si přečetl rád

Naposledy upraveno 03.04.2014 19:13

Tomáš L. Offline

Tomas

03.04.2014 19:10

Odpovědět

Venec: díky za tu BP, pokud bys měl čas a chuť, tak tu diplomku bych si přečetl rád
Here you go... :-)
www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&...9n2wCWT-tLyidjBmV29Q

Naposledy upraveno 03.04.2014 22:56

Venec

03.04.2014 22:50

Odpovědět

Chci všem poděkovat za rady. Většinu jsem zabudoval do svého režimu a dost to pomohlo.

Další vekou roli sehrála strava. Přešel jsem z vysoké frekvence jídel na 3 jídla denně a rapidně snížil sacharidy a zvýšil tuky + začal jsem brát silymarin na podporu jater a ejhle náhle více energie, o hodně. Hůře se mi nabírá (síla mi stoupla), ale lépe se mi žije. Snažím se ty sachry nějak cyklovat.

Tomáš L. Offline

Tomas

22.04.2014 11:20

Odpovědět

Jak velký vliv na růst má pokud člověk spí např. jen 6 hodin denně?
Vyplaví se znatelně méně růstového hormonu a nebo to ovlivňuje víceméně jen regeneraci?

Zdeněk Kučera Offline

kuceraz

14.09.2014 20:32

Odpovědět

Důležitý je mít pořádnou postel, hlavně kvalitní matraci... Dřív jsem spal na měkkým a pořád mě z toho bolely záda a špatně se mi spalo. koupil jsem si proto tvrdší, pružinovou postel (docela kvalitní, nebyla úplně nejlevnější) a nemůžu si to vynachválit... nikdy se mi nespalo líp.

Upraveno moderátorem jk22 03.04.2017 13:50

Daniel Samota Offline

Dinael

03.04.2017 13:01

Odpovědět

Dinael: Důležitý je mít pořádnou postel, hlavně kvalitní matraci... Dřív jsem spal na měkkým a pořád mě z toho bolely záda a špatně se mi spalo. koupil jsem si proto tvrdší, pružinovou postel (docela kvalitní, nebyla úplně nejlevnější) a nemůžu si to vynachválit... nikdy se mi nespalo líp.
Jo pravda, taky mam novou postel ale mám matraci bez pružin a super, k tomu ještě polštář z paměťové pěny a spí se parádně.

Maty

03.04.2017 19:44

Odpovědět

Jo myslím že spánek dost ovlivňuje na čem spíte ale i co jíte a vlastně taky jaké máte podmínky ke spánku. Ale matrace je asi základ, teďka taky sháníme nějakou lepší matraci, koukali jsme tady mají tam dost druhů ale nevím která by byla nejlepší. Možná by bylo dobrý zajít si k nějakému ortopedovi pro řadu.

Alicinka

30.11.2021 08:30

Odpovědět

16 příspěvků
Strana 1 z 1

Vytisknout